Meble drewniane do restauracji – czy to się sprawdza?

Wokół domu

Autor:

Podstawą każdego lokalu gastronomicznego jest oczywiście jego wyposażenie, a przede wszystkim dobrze dobrane stoły i krzesła. Wielu właścicieli restauracji lub kawiarni do wnętrz i ogródków wstawia meble drewniane. Czy takie rozwiązanie jest naprawdę funkcjonalne? O tym opowiemy w dalszej części artykułu. Zapraszamy do lektury.

Meble drewniane – klasyczne rozwiązanie do każdej przestrzeni

Meble drewniane towarzyszą nam od wielu lat w niemal wszystkich przestrzeniach – od domów prywatnych, przez miejsca pracy, aż do lokali gastronomicznych.

Dlaczego? Ponieważ są to rozwiązania niezmiernie trwałe i praktyczne. Surowiec pozwala także na niemal dowolne ukształtowanie finalnego produktu, dzięki czemu można bez większego trudu stworzyć przedmiot idealnie dopasowany do konkretnych potrzeb.

Co tworzy się z drewna?

Na potrzeby lokali gastronomicznych z drewna wytwarza się stoliki, krzesła i szafki, czyli wszystkie niezbędne elementy wyposażenia, służące zarówno gościom, jak i obsłudze lokalu.

Warto pamiętać, że do produkcji wykorzystuje się rozmaite typy drewna – od tradycyjnej sosny do gatunków egzotycznych. Od rodzaju surowca zależą oczywiście właściwości i trwałość konstrukcji, a także jego cena.

Dlaczego warto wybrać meble drewniane?

Meble drewniane to jedne z najbardziej tradycyjnych rozwiązań, które cieszą się zainteresowaniem i zaufaniem ludzi od wielu lat. Dlaczego?

Przede wszystkim gwarantują wygodę. Drewniane konstrukcje krzeseł łatwo się kształtuje, nadając im dokładnie taką formę, jaka jest potrzebna. Łatwo dodać do nich podłokietniki oraz wszelkie inne elementy zwiększające wygodę siedzenia.

Często drewniany szkielet łączy się z tapicerką lub poduszkami, które także wpływają na komfort użytkownika.

Konstrukcja z drewna jest solidna i trwała, co przekłada się na długofalowe, nawet bardzo intensywne użytkowanie.

Nie zapominajmy o wspomnianej wcześniej różnorodności gatunków drewna, wykorzystywanego przy produkcji krzeseł. Pozwala to uzyskiwać ciekawe efekty wizualne, co wpływa korzystnie na wygląd produktów oraz całego wnętrza. Meble są w lokalu bowiem jedną z najważniejszych ozdób, łączących estetykę z funkcjonalnością.

Dostępność różnych odmian drewna sprawia, że łatwo można wyprodukować produkty masowe, w atrakcyjnej cenie, lub towary luksusowe, robione na specjalne zamówienie.

Jak czyścić meble drewniane?

Drewniane meble w lokalach gastronomicznych muszą być utrzymane w czystości. Wynika to oczywiście z chęci budowania pozytywnego wizerunku firmy, ale także z restrykcyjnych przepisów sanitarnych.

Jak czyścić meble drewniane? Zazwyczaj wszelkie zaplamienia udaje się usunąć przy pomocy wilgotnej szmatki i detergentu. Trzeba jednak uważać, aby woda nie wsiąkała w strukturę mebla. Może to bowiem prowadzić później do nieodwracalnego uszkodzenia elementu wyposażenia – do pękania, rozwarstwiania się i odbarwień.

Elementy tapicerowane czyści się specjalnym preparatem, który pozwala usuwać zabrudzenia i kurz, nie odbarwiając tkaniny.

Najprostsze do utrzymania czystości są poduszki, zwłaszcza gdy postawi się modele ze zdejmowanymi poszewkami. Wówczas wystarczy tylko wrzucić do pralki same powłoczki na poduchy.

Jak konserwować meble drewniane?

Meble drewniane wymagają specjalnych zabiegów konserwatorskich, zwłaszcza gdy są wykorzystywane w ogródkach gastronomicznych.

Na początku i na końcu sezonu należy przeprowadzić kontrolę całego wyposażenia oraz wykonać podstawowe zabiegi impregnujące.

Używa się do tego lakierów lub impregnatów na bazie olejów albo wosków. Dzięki temu wyposażenie z drewna jest w stanie przetrwać ekspozycję na szkodliwe działanie warunków atmosferycznych.

Jak powinna przebiegać prawidłowa impregnacja? Najpierw trzeba dokładnie oczyścić i oszlifować powierzchnię mebla, aby nie występowały na niej jakiekolwiek nierówności. Później nakłada się warstwami środek zabezpieczający. Po nałożeniu jednej warstwy należy poczekać na jej wyschnięcie i powtórzyć zabieg. Pozwala to uzyskać optymalny efekt ochronny.

Przechowywanie mebli z ogródków gastronomicznych w zimie

Przechowywanie mebli drewnianych w ogródkach gastronomicznych jesienią i zimą bywa problematyczne. Niestety nie jest to typ wyposażenia, które bez trudu spędzi ten czas na zewnątrz. Decydując się na nie, trzeba znaleźć miejsce do składowania mebli na zimę.

Musi to być pomieszczenie ze stałą temperaturą, niską wilgotnością i z dobrą cyrkulacją powietrza. W przeciwnym razie może dojść do rozwoju grzybów na powierzchni restauracyjnego wyposażenia.

Meble drewniane – to się naprawdę sprawdza

Pomijając kwestię związaną z zimowym przechowywaniem, drewniane meble są niezmiernie praktyczne. Dlatego wciąż cieszą się popularnością i bywają chętnie wykorzystywane w lokalach gastronomicznych, zarówno we wnętrzach, jak i w ogródkach. Meble drewniane są piękne, wygodne oraz naprawdę funkcjonalne, więc dzięki nim buduje się optymalną przestrzeń do przyjemnego relaksu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz